Finn rørlegger
VB
Oppvarming

5 myter om varme

Klart du skal ha det godt og varmt! Inngrodde myter bør i alle fall ikke stå i veien for en ny oppvarmingsløsning. Her tar vi for oss noen av de tingene vi ofte får spørsmål om. 

1) Er ikke en oppvarmingsløsning fryktelig dyrt? Om 30 år går det kanskje i balanse.

Nei, du vil nok kunne få innsparing før den tid. I dag er det også mange fine støtteordninger som det er enkelt å få, for eksempel fra Enova. Og – hvis det ikke er økonomi i å installere det aktuelle anlegget, så anbefaler vi det ikke heller. 

2) Jeg må jo sikkert bygge om hele huset. Hvem vet hvordan det vil se ut.

Nei, i mange tilfeller kan vi komme frem til smarte løsninger som ikke krever de store ombyggingene.  

3) Blir boligen min mer verdt? Det må være et salgstriks fra en bransje med mange cowboyer.

Med feilbygde varmeanlegg blir det nok ikke et salgsfortrinn nei, men installeres det riktig vil du få miljø- og energigevinst. Boliger energimerkes når de selges. Dess bedre oppvarmingskarakter, jo flere miljøtiltak har du gjort og jo mer blir boligen verdt. 

 

4) Det er kun vedovn som duger om vinteren der jeg bor. Vi ser ikke sola halve året.

Det er en vanlig myte det der, at man ikke kan bruke solen som oppvarming i nord. Vi har energimåler på anleggene våre som viser at vi også der får mye hjelp fra solen. Du vil nok ikke få samme effekt av solfangeranlegg i Båtsfjord som i Oslo, men eksempelvis Trondheim har like mange soltimer i året som Tyskland. Og en varmepumpe fungerer jo overalt. 

5) Mine panelovner drives av norske fosser. Det er grønt nok for meg.

Nja, om sommeren med bruk av varme i badegulvet så stemmer det kanskje. Men panelovnene dine slår seg på når det er kaldt, og jo kaldere det er ute, jo mer energi importerer vi fra andre land.